Qubical Quad 2 Elements


Klik op de blauwe text voor de foto

Een bekende van mijn die gaarne een richt antenne wilde hebben voor de 11 meter band en niet bekend was met de richt antenne op zich heeft mij gevraagd om eens te kijken naar een antenne voor hem.

In de jaren 80 heb ik zelf een 2 element qubical quad gemaakt die perfect werkte en een bekende van mijn vader heeft toen der tijd een originele 2 element qubical quad gekocht.

Ik ben toen naar de bekende van mijn vader gegaan die al bijna 80 jaar is om te kijken of hij de antenne nog gebruikte, de antenne lag al meer dan 25 jaar in de schuur opgeborgen en zou niet meer gebruikt worden compleet met de rotor,na enige weken was het zover ik mocht de antenne wel overnemen en kon de qubical quad ophalen. Natuurlijk werd er nog onder het genot van een kopje koffie nog gepraat over de tijd toen de antenne nog werd gebuikt en er mooie contacten werden gemaakt met het buitenland.

Thuis gekomen met de qubical quad die wel een onderhoudsbeurt kon gebruiken ben ik begonnen met het schoonmaken van de boom en het verwijderen van de oude boomklem die wel aan vervanging toe was en het staal al te dun was om nog te gebruiken. De volgende stap was het losmaken van de roestige bouten en moeren van de Montageplaten die de fiberglas dragers moeten klemmen. Met de ijzerzaag tussen de platen door ging prima om ze door te zagen. Nu de platen nog van de drager halen en dat viel niet mee WD40 deed z,n werk en de corrosie van het aluminium loste na een kopje koffie mooi op en de platen konden eraf getikt worden met een hamer en een houten klos en schoon gemaakt worden.

Na de reiniging de montageplaten kunnen we ze weer op hun plaats zetten op de boom en nieuwe bouten en moeren monteren zodat het de wind belasting kan weerstaan. Ook een nieuwe buisklem word gemonteerd deze kan wel een paar jaar mee. Maar even in de shack om de aanpassing van de draad te maken die ook nog aan de antenne boom zat dus een meevaller we kunnen het kopiƫren en een nieuwe maken. Nu is het tijd om de antenne buiten eens in elkaar te zetten en de draad er om heen te monteren. Het valt mee om de draad en de aanpassing te monteren het afregelen is een kleinigheid met de analyser en de antenne staat gereed voor montage bij de bekende van ons.

De mast staat al klaar bij onze bekende om de qubical quad te monteren, samen met de rotor en nieuwe kabels is dit niet veel werk. Immers nieuw materiaal werkt mooi en is zo gemonteerd.

En hier dan het resultaat van twee dagen antenne perikelen.